niedziela, 6 kwietnia 2014

Amur z rozmarynem

Dawno już nie jadłam tak pysznej ryby jak ten piękny filet z amura który zakupiliśmy.
Ryba jest soczysta i pachnąca rozmarynem a ser nadaje jej chrupiącą skórkę.
Zapraszam serdecznie do spróbowania tej wersji bo jest tego warta.

                    Składniki:
  • 500 g filetu z amura
  • 25 g masła
  • 50 g startego sera żółtego
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
Połową masła wysmarowałam naczynie do zapiekania i ułożyłam w nim filet z amura.
Posmarowałam rybę śmietaną wymieszaną z mąką i posypałam serem.
Piekłam rybę w 180 C przez 15-20 minut.
W czasie jak ryba się piekła zrobiłam sos.
Na reszcie masła i oleju podsmażyłam posiekaną cebulę i czosnek, dodałam przecier, przyprawy i rozmaryn i dusiłam pod przykryciem 5 minut.
Rybę podałam z ziemniakami i sosem.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

5 komentarze

  1. od jakiegoś czasu mam fazę na ryby, więc cieszę się, że zaproponowałaś ten ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie:))bardzo lubię ryby ale mam nieodparty lęk że gdzieś się czai ość,nawet tam gdzie ich nie ma:))Pozdrawiam serdecznie i miłego popołudnia życzę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak Przemek on zawsze w filecie nawet a ość znajdzie. Pozdrawiam Reniu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger