Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 16 kwietnia 2014

Pesto z roszponki

Pesto właściwie można zrobić z każdej zieleniny, wystarczy tylko dobrać odpowiednio składniki.
Dziś zaproponuję Wam pesto z roszponki.
Ja smaruję nim chleb ale równie dobrze można zrobić z makaronem, będzie pysznie, zapewniam.
                    Składniki:
  • 125 g roszponki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego oscypka
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • ok. 100 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
 Orzechy i płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni aby miały jeszcze głębszy aromat.
Roszponkę umyłam i osuszyłam.
Do blendera włożyłam roszponkę, dodałam obrany czosnek, uprażone orzechy i migdały i zmiksowałam wszystko na papkę a potem powoli dodawałam olej tyle aby powstała pasta.
Na koniec dodałam starty oscypek.
Jeśli trzeba doprawcie do smaku solą i pieprzem, ja nie dodawałam za dużo bo oscypek jest słony.
 Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze:

  1. Robię pesto z rukoli. Jest pyszne.
    Roszponka jest troszkę łagodniejsza więc i to pesto musi być dobre.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks