Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 25 kwietnia 2014

Piernik z bakaliami

Piernik kojarzy się ze świętami ale przecież pysznie smakuje przez cały rok.
Zapraszam Was na pyszny piernik, aromatyczny, wilgotny i pulchny.
                 Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 2-3 łyżki do bakalii
  • 45 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki amoniaku do ciast
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 4 łyżki śmietany 
  • 1 torebka przyprawy do piernika - ja dałam Kamis
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów włoskich + do dekoracji
  • 100 g rodzynek
  • polewa czekoladowa
  • skórka pomarańczowa w cukrze do dekoracji [ klik ]
Mąkę przesiałam do miski.
Miód wlałam do rondelka i rozgrzałam, dodałam startą skórkę z pomarańczy i lekko ją zrumieniłam na miodzie.
Zawartość garnka wymieszałam z mąką, przyprawami i roztopionym masłem.
Potem poczekałam aż masa ostygnie.
Migdały sparzyłam i obrałam ze skórki, rodzynki sparzyłam i osączyłam, orzechy włoskie także sparzyłam.
Orzechy, migdały i rodzynki po osączeniu wymieszałam z 3 łyżkami mąki.
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę.
Z białek ubiłam pianę wraz ze szczyptą soli.
Przygotowane wcześniej bakalie dodałam do masy z mąką i miodem.
Do ciasta dodałam wtedy ubite żółtka i śmietanę, wymieszałam.
Jak ciasto miało jednolitą konsystencję dodałam do niego amoniak wymieszany z odrobiną wody oraz pianę z białek.
Ciasto przełożyłam do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia do połowy wysokości formy.
Piekłam piernik około godziny w temperaturze 190 C.
Po przestudzeniu polałam piernik polewą czekoladową i posypałam skórką pomarańczową i orzechami.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

2 komentarze:

  1. Ja piernik mogę jeść niezależnie od pory roku. Z bakaliami musiał być pyszny. : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie, przecież kto powiedział że piernik to tylko Boże Narodzenie?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks