Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 23 maja 2014

Barbaqiuan czyli smażone pierożki z Monako

Dziś ciąg dalszy podróży z Formułą 1 i Darią  która wydarzenie utworzyła.
Zmierzamy na Grand Prix Monako.
Proponuje Wam dziś monakijskie pierożki bardzo na czasie bo z botwiną, cebulą, szynką i parmezanem. 
Są rewelacyjne w smaku, chrupiące i bardzo pożywne.

                  Składniki:
            Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • woda do związania ciasta
            Farsz:
  • 200 g botwiny
  • 1 duża cebula
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 100 g polędwicy łososiowej w plastrach
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 40 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • 1 jajo

Do miski wsypałam mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszałam.
Dodałam teraz oliwę i znowu wymieszałam.
Na koniec dodawałam wodę w takiej ilości aby powstało jednolite ciasto.
Ciasto przykryłam miseczką i odstawiłam na bok.
Cebulę drobno posiekałam, a botwinę umyłam , osuszyłam i również posiekałam.
Szynkę  pokroiłam w kosteczkę.
Starłam parmezan i posiekałam natkę pietruszki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam na niej posiekaną cebulę ok. 8 minut a wtedy dodałam botwinkę i dalej smażyłam.
Jak botwina zmiękła dodałam pokrojoną szynkę i jeszcze smażyłam jakieś 5 minut.
Zdjęłam z ognia, przestudziłam i dodałam parmezan, natkę oraz jajo.
Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem młotkowanym do smaku.
Na blacie rozwałkowałam ciasto na placek grubości 2 mm i wycinałam szklanką  krążki, które napełniałam farszem i zlepiałam jak pierożki mocno dociskając bo mają tendencję rozklejania.
W rondlu rozgrzałam olej do temperatury 180 C - można we frytownicy - i smażyłam pierożki na złoty kolor, ok. 8 minut.
Osączyłam na ręczniku papierowym.
Można je zajadać na zimno, na ciepło albo z ulubionymi sosami.
 Smacznego.
Przepis kuchni monakijskiej

2 komentarze:

  1. ciekawie wyglądają w pierwszym momencie myślałam, że to drożdżowe pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie to wygląda. Palce lizać. Gratuluję pomysłu i zapraszam też do mnie na stronę
    www.odpowiedzinatrudnepytania.pl

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks