piątek, 2 maja 2014

Deser z rabarbarem a'la tiramisu

No i jest, urósł i cieszy moje oczy i podniebienie.
Mowa oczywiście o rabarbarze.
My go uwielbiamy a jak z Wami? lubicie czy nie za bardzo.
Ten deser jest znakomity i polecam każdemu.
Połączenie kwaskowego smaku rabarbaru i słodyczy sera to naprawdę pyszny pomysł.
Zapraszam , częstujcie się.

          Składniki: ( 2 porcje )
  • 400 g sera twarogowego półtłustego dwukrotnie mielonego
  • 230 g rabarbaru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 40 ml likieru amaretto
  • 10 biszkoptów podłużnych 
  • karob do posypania ew. kakao
  • kilka truskawek do dekoracji
 Rabarbar po oczyszczeniu pocięłam na kawałki 1 centymetrowe.
Włożyłam go do garnka, dodałam 70 g cukru i 2 łyżki wody i gotowałam 5 minut aż rabarbar stał się miękki ale nie rozgotowany.
Pozostawiłam do wystudzenia.
Ser zmieliłam i zmiksowałam z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Osobno ubiłam śmietankę i połączyłam z serem, dodałam likier i wymieszałam.
Na dno pucharków pokruszyłam po 2 biszkopty a na nie wyłożyłam połowę rabarbaru.
Na rabarbar wyłożyłam masę serową i ponownie pokruszyłam po 2 biszkopty.
Potem reszta rabarbaru i reszta masy serowej.
Na wierzchu posypałam karobem w proszku i udekorowałam cząstkami truskawek i biszkoptem.
Wstawiłam do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Pomysł deseru tutaj [ klik ]

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger