Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 28 maja 2014

Dwukolorowy krem ze szparagów

Korzystajmy z dobrodziejstw naszych ogrodów w sezonie póki są i są świeżutkie i pachnące. 
Tym razem zajmiemy się szparagami.
O ich właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, bo wszyscy wiedzą że są zdrowe i mają mnóstwo dobroci w sobie natomiast o walorach smakowych warto się przekonać nawet tym którzy sceptycznie podchodzą do tego warzywa.
Są pyszne, o lekko orzechowym smaku a w postaci kremu, "niebo w gębie ".
Spróbujcie a nie pożałujecie.

     
          Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietanki 12 %
  • 2 garście kiełków z białej rzodkwi
  • 1/2 pęczka bazylii
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • sól
  • cukier
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
Szparagi zielone umyłam i odłamałam zdrewniałe końcówki. 
Szparagi białe obrałam z twardej skórki, odłamałam.
Cebulę drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam łyżkę masła i podsmażyłam na nim cebulę, potem dodałam na patelnię mąkę i zasmażyłam.
Gdy mąka się zrumieniła zalałam ją bulionem i mieszając doprowadziłam do wrzenia, gotowałam 5 minut.
Szparagi gotowałam każde oddzielnie w garnku na stojąco z odrobiną soli i cukru.
Zielone 8 minut a białe 10 minut.
Kilka szparagów odłożyłam do dekoracji.  
Bulion z cebulą podzieliłam w proporcji : 2/3 w jednym garnku a 1/3 w drugim garnku.
Tam gdzie mniej bulionu  dodałam połamane białe szparagi, garść kiełków i zmiksowałam na gładką masę.
 Dodałam do garnka 1 łyżkę śmietany kwaśnej i wymieszałam.
Po zmiksowaniu dodałam sól, pieprz ziołowy do smaku.
Do drugiego garnka włożyłam szparagi zielone, garść kiełków i bazylię razem z gałązkami i zmiksowałam na gładką masę.
 Na koniec dodałam sól, pieprz czarny.
Na talerzu wylałam z jednej strony krem z zielonych szparagów a z drugiej strony talerza krem z białych szparagów.
Udekorowałam już na talerzu pozostawionymi szparagami i  kiełkami rzodkwi.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarz:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks