poniedziałek, 5 maja 2014

Kapusta zapiekana z grzybami w cieście francuskim

Dziś danie pożywne i bardzo smakowite.
Serdecznie zachęcam do gotowania.
Ja dodałam do zapiekanki gąski szare duszone w maśle ale wybór grzybów jest dowolny.

                       Składniki:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 1/2 szklanki wody do kapusty białej
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego do kapusty kiszonej
  • 300 g gąski szarej duszonej w maśle - miałam zapas w słoiku
  • 2 łyżki ziela kocanki
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 5 ziaren jałowca zmiażdżone
  • 2 łyżki suszu z pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka suszu z kani
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie 275 g
  • 1 jajo do smarowania ciasta

Każdą kapustę gotowałam oddzielnie.
Kapustę białą poszatkowałam, dodałam wody i odrobinę soli i gotowałam do miękkości. 
Kapustę kiszoną pokroiłam drobniej, nie płukałam bo nie była kwaśna.
Do garnka z kapustą kiszoną dodałam bulion i wszystkie zioła i ziarenka jałowca zmiażdżone i gotowałam do miękkości.
Po ugotowaniu obie kapusty połączyłam w jednym garnku.
Dodałam teraz do garnka grzyby i dalej gotowałam jakieś 10 minut.
Ciasto francuskie pokroiłam na prostokąty wielkości formy do zapiekania, dolny trochę większy aby założyć go na wierzch.
Formę do pieczenia wysmarowałam olejem.
Wyłożyłam większy prostokąt ciasta do formy, na nim ułożyłam kapustę, zawinęłam brzegi do góry i przykryłam drugim blatem ciasta.
Ponieważ paski ciasta z krojenia mi zostały to udekorowałam nimi wierzch zapiekanki.
Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym jajem i wstawiłam ją do piekarnika nagrzanego do 200 C na 30 minut.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger