niedziela, 4 maja 2014

Sałatka z fenkułem, pomarańczą i oliwkami

Na początek powiem Wam że ja koper włoski inaczej fenkuł jadam i mi bardzo smakuje ale nie wszyscy przepadają za tym lekko anyżkowym smakiem.
Jeśli ktoś lubi koper bulwiasty to ta sałatka jest przepyszna.
Zachęcam do próbowania.

           Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 1 bulwa fankuła
  • zielone oliwki nadziewane serem pleśniowym
           Sos:
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 100 ml oliwy 5 olejów
  • pieprz
  • sól

 Pomarańczę obrałam ze skórki i powycinałam fileciki.
Resztę tego co mi zostało wycisnęłam i dzięki temu mam sok do dressingu.
Fenkuła obrałam z wierzchnich liści i bardzo cienko pokroiłam w paseczki.
Oliwki pokroiłam na połówki.
Składniki sosu wymieszałam ze sobą i polałam wcześniej ułożone na talerzu składniki.
Udekorowałam listkami fenkuła.
Smacznego.
Pomysł od Magdy. 

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger