poniedziałek, 9 czerwca 2014

Cynadry duszone z kalafiorem i puree z marchewki

Dziś przedstawiam Wam rewelacyjne danie z jakże niedocenianych przez nas cynadrów.
Cynadry dobrze przyrządzone są chrupiące i rewelacyjne smakowo.
Warto się pokusić o ich przyrządzenie a dodatek w postaci marchewkowego puree i smażonego kalafiora domyka całości.
Zapraszam serdecznie na pyszny obiad.

               Składniki:
  • 1 kg cynaderek wieprzowych
  • świeże listki laurowe - dałam 2 suszone
  • 1 kalafior
  • 1 zielona papryczka peperoni
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • pęczek młodej marchewki
  • 100 g  masła klarowanego
  • szczypta brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta kurkumy
  • mała garść kolendry
  • pieprz
  • sól
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii
Cynadry dobrze wypłukałam, obrałam z błonek ( kanalików ) i zalałam zimną wodą.
Moczyłam przez 2 godziny dwa razy zmieniając wodę. 
Następnie zagotowałam wodę do której włożyłam liście laurowe i gotowałam 30 minut a następnie odcedziłam.
Jeśli nadal by zbyt intensywnie "pachniały" w co wątpię to należy czynność powtórzyć ale gotować 15 minut.
Kalafiora, papryczkę, cebulę dymkę ze szczypiorem i ugotowane cynadry pokroiłam na mniejsze kawałki, kalafiora na różyczki.
Na oleju podsmażyłam różyczki kalafiora, potem wrzuciłam na patelnię nasiona gorczycy i razem podsmażałam.
Dodałam teraz na patelnię całe ząbki czosnku. papryczkę i cebulkę a na końcu pokrojone cynadry.
Smażyłam jakieś 10 minut po czym dodałam koncentrat pomidorowy i zalałam wodą.
Przykryłam patelnie i dusiłam do momentu aż cynadry były mięciutkie czyli jakieś 15 minut.
Na koniec posypałam szczypiorem i posiekaną bazylią.
Marchewki obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki po czym dusiłam je na maśle, dodałam szczyptę brązowego cukru, podsmażałam chwilę aż cukier się rozpuścił i zmiksowałam na gładką masę razem ze śmietaną.
Dodałam do puree sól, pieprz, kurkumę oraz posiekaną kolendrę oraz sok z cytryny.
Cynadry podałam z puree z marchewki. 
Smacznego.
Pomysł według przepisu Tomasz Jakubiak.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger