niedziela, 27 lipca 2014

Amarantusowe naleśniki z brokułami w zielonym wiosennym sosie

Mamy danie bardzo lekkie, bardzo zdrowe i rewelacyjne w smaku, a także super wygląda a jak wiemy jemy oczami.
Zapraszam serdecznie na moją wersję naleśników.
Uprzedzając pytania - mąkę amarantusową kupiłam w sklepie tutaj [ klik ].

                Składniki:
     Ciasto:
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1/3 mąki z amarantusa
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 300 ml wody
  • 2/3 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
     Farsz:
  • 1/2 szklanki startego twardego sera koziego
  • 1/2 różyczek brokuła
  • sos worcester - przepis tutaj [ klik ]
      Sos:
  • 1/2 różyczek brokuła
  • 1/3 szklanki wywaru z brokuła
  • 100 g topionego sera gouda
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól
  • pieprz

Brokuła ugotowałam w wodzie z solą i odrobiną cukru al'dente czyli jakieś 3-5 minut.
Odcedziłam i ostudziłam - zostawiłam 1/3 szklanki do sosu.
W między czasie zrobiłam ciasto naleśnikowe i odstawiłam je na 30 minut aby "odpoczęło".
Jak ciasto odpoczywało zmiksowałam 1/2 brokuła z wywarem z jego gotowania i bazylią i wylałam do rondelka.
Dodałam sól, pieprz oraz włożyłam ser topiony i podgrzewałam do momentu  aż ser się rozpuścił.
Potem usmażyłam naleśniki, są bardzo elastyczne a z tej porcji wychodzi ok. 6-8 naleśników średnicy 26 centymetrów.

Naleśniki posmarowałam domowym sosem worcester i ułożyłam na nich różyczki brokuła i posypałam serem kozim.

Zwinęłam naleśniki i polałam sosem zielonym.

Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger