czwartek, 10 lipca 2014

Placuszki twarogowo-dyniowe

Chrupiące placuszki z pure z dyni są rewelacyjnym rozwiązaniem na śniadanie.
Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, podane z miodem czy melasą są znakomite.
Zapraszam serdecznie.

                  Składniki:
  • 280 g sera twarogowego chudego
  • 3 łyżki pure z dyni
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka suszonej werbeny cytrynowej
  • 2 łyżki mąki pszennej T 550
  • 14 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżka suszonych płatków goździka
  • szczypta soli
  • cukier jaśminowy do posypania
  • olej do smażenia
  • karob - melasa z chleba świętojańskiego do podania z plackami
Twaróg rozgniotłam widelcem i dodałam do niego jajo, pure z dyni i dobrze wymieszałam.
Potem dodawałam stopniowo mąki i mieszałam.
Dodałam resztę składników czyli sól, sodę i płatki goździków, wymieszałam i smażyłam na rozgrzanym oleju porcje ciasta tworząc placuszki.
Placki piekłam z obu stron na złoty kolor i podałam z karobem i posypane cukrem jaśminowym.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger