środa, 9 lipca 2014

Sernik z liczi i pianką cytrynową

Jak na dworze upał powyżej 30 stopni wtedy najlepiej smakują nam lody i zimne desery.
Tym razem proponuję lekki i delikatny sernik na zimno z liczi.
Liczi czyli inaczej śliwka chińska pochodzi z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin.
Wartość odżywcza w 100 g owoców:
71 kcal
0,9 mg białka
16 g węglowodanów
50 mg witaminy C
sole mineralne
kwas jabłkowy
Jedzmy liczi na zdrowie o każdej porze roku.
Wiadomości podałam za Wikipedią.
A teraz zapraszam na pyszny deser.
Sernik z liczi i pianka cytrynową.

Składniki: tortownica 26 cm
Masa serowa:

  • 300 g owoców liczi
  • 450 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 1 śmietanfiks
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki cukru różanego 
Masa śmietankowo - cytrynowa:
  • 800 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • do posypania cukier puder różany

Przygotowanie sernika:
  • Żelatynę do masy serowej namoczyłam w 1/3 szklanki zimnej wody a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
  • Śmietankę ubiłam z cukrem, cukrem różanym i śmietanfiksem na sztywno.
  • Serki włożyłam do miski i stopniowo dodawałam do nich ciągle mieszając ubitą śmietanę.
  • Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam.
  • Owoce liczi obrałam ze skorupek i wydrążyłam pestki.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i na dno wylałam masę serową.
  • W masę serową powtykałam owoce liczi zostawiając kilka do dekoracji.
  • Wstawiłam sernik do lodówki aby stężał.
  • Galaretkę rozpuściłam w szklance wrzącej wody i pozostawiałam do wystudzenia.
  • Śmietanę kwaśną wlałam do miski i wymieszałam z cukrami.
  • Żelatynę zalałam 3 łyżkami zimnej wody i jak napęczniała podgrzewając rozpuściłam ją.
  • Do masy śmietankowej wlałam tężejącą galaretkę i rozpuszczoną żelatynę.
  • Dobrze masę wymieszałam i wylałam na stężały już spód serowy.
  • Na wierzchu ułożyłam owoce liczi i posypałam cukrem pudrem różanym.
  • Wstawiłam sernik na 4 - 5 godzin do lodówki aby dobrze stężał a najlepiej na całą noc.

Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger