niedziela, 3 sierpnia 2014

Tarta z morelami, serem na francuskim cieście

Morele pyszne i zdrowe i słodkie jak dojrzałe.
Jak trafiają do przetworów uwalniają swoja kwaskowatość i wtedy są jeszcze pyszniejsze.
Tarta z morelami i kremowym serem w koszyku z ciasta francuskiego to raj dla zmysłów.
Zapraszam serdecznie.
Tarta z morelami.


Składniki: forma do tarty 26 cm
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g moreli bez pestek
  • 500 g sera homogenizowanego naturalnego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g masła rozpuszczonego i schłodzonego


Przygotowanie tarty:
  • Do miski wbiłam jaja, wymieszałam je z cukrem, cukrem waniliowym na gładką masę.
  • Dodałam wtedy ser oraz mąkę ziemniaczaną oraz ostudzone rozpuszczone masło.
  • Wymieszałam wszystko na gładki krem.
  • Formę do tarty wysmarowałam masłem i wysypałam mąką krupczatką a następnie wyłożyłam ciastem francuskim.
  • Ponakłuwałam ciasto widelcem i wylałam na nie masę serową a na wierzchu poukładałam połówki moreli.
  • Piekłam tartę 30 minut w temperaturze 200 C aż ser się ściął.
  • Po upieczeniu najpierw studziłam w piekarniku a potem wyjęłam i ostudziłam w lodówce.
  • Miłych doznań smakowych.


Smacznego.
Pomysł od Ewy

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger