Ja już zrobiłam nalewkę z pigwy zwaną "Pigwówką" [ klik ] a dziś proponuję Wam pyszny lekko kwaskowy dżem z pigwy z pomarańczą.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 2 duże pomarańcze
- 320 g cukru
- 1 szklanka wody
- kawałek ok. 2 cm korzenia imbiru
- 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
Pokroiłam owoce pigwy i pomarańczę wraz ze skórką - miałam bezpestkowe - na mniejsze kawałki i włożyłam do garnka z grubym dnem.
Wlałam do garnka wodę, wsypałam cukier i wkroiłam obrany korzeń imbiru.
Podgrzewałam najpierw powoli aby rozpuścił się cukier a potem smażyłam ok. godziny aż kawałki owoców całkiem się rozpadły.
Dodałam wówczas wodę z kwiatów pomarańczy i wymieszałam.
Przełożyłam gorący dżem do słoików i postawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Czas przechowywania ok. 2 miesięcy w chłodnym miejscu np. w piwnicy.
Smacznego.
Przepis własny.
9 komentarze
Mniam! zjadłabym ze smakiem!
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie.
UsuńBardzo ciekawy przepis na dżemik, takiego jeszcze nie jadłam:) musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe przepisy, dołączam do obserwowanych:)
lekcjewkuchni.blogspot.com
Witam i pozdrawiam natalia.
UsuńChyba muszę wybrać się na targ i szukać pigwy :) Nigdy jej nie jadłam, jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo pigwa to kopalnia witamin a smak jest trochę cytrynowo- słodki.
UsuńMniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuńCzęstuj się .
UsuńIdealny deser - Pyszny a zarazem zdrowy.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.