piątek, 12 września 2014

Dżem z pigwy i pomarańczy

Sezon pigwy właśnie się zaczyna, więc robimy przetwory najróżniejsze.
Ja już zrobiłam nalewkę z pigwy zwaną "Pigwówką" [ klik ] a dziś proponuję Wam pyszny lekko kwaskowy dżem z pigwy z pomarańczą.

                 Składniki:
  • 1 kg owoców pigwy
  • 2 duże pomarańcze
  • 320 g cukru
  • 1 szklanka wody
  • kawałek ok. 2 cm korzenia imbiru
  • 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
 Pigwę oczyściłam z nasionek, jest ich całe mnóstwo i strzelają po całej kuchni ale można z nich potem zrobić "Pestkówkę" [ klik ].
Pokroiłam owoce pigwy i pomarańczę wraz ze skórką - miałam bezpestkowe - na mniejsze kawałki i włożyłam do garnka z grubym dnem.
Wlałam do garnka wodę, wsypałam cukier i wkroiłam obrany korzeń imbiru.
Podgrzewałam najpierw powoli aby rozpuścił się cukier a potem smażyłam ok. godziny aż kawałki owoców całkiem się rozpadły.
Dodałam wówczas wodę z kwiatów pomarańczy i wymieszałam.
Przełożyłam gorący dżem do słoików i postawiłam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Czas przechowywania ok. 2 miesięcy w chłodnym miejscu np. w piwnicy.
Smacznego.
Przepis własny.

9 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis na dżemik, takiego jeszcze nie jadłam:) musi być pyszny:)
    bardzo ciekawe przepisy, dołączam do obserwowanych:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba muszę wybrać się na targ i szukać pigwy :) Nigdy jej nie jadłam, jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie bo pigwa to kopalnia witamin a smak jest trochę cytrynowo- słodki.

      Usuń
  3. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny deser - Pyszny a zarazem zdrowy.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger