sobota, 27 września 2014

Dżem z zielonych pomidorów

Jak już zakupiłam zielone pomidory to pociągnę ich temat i w tym poście.
Dżem z zielonych pomidorów, kwaskowaty, słodki i rewelacyjny np. do tostów, gofrów.
Popróbujcie a nie pożałujecie, zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki.
Pamiętam że taki dżemik robiła moja babcia.
Zielone pomidory zatopione w aromatycznym dżemie.




Składniki:
  • 1000 g zielonych pomidorów
  • ok. 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • sok z jednej cytryny
  • sok z 1 limonki
  • skórka z 1 limonki

Przygotowanie dżemu z pomidorów:
  • Pomidory pokroiłam na cząstki i przełożyłam do garnka z grubym dnem. 
  • Dosypałam cukier i rozgotowałam pod przykryciem.
  • Następnie smażyłam dżem dopóki woda nie odparowała a dżem stał się gęsty.
  • Dodałam wówczas sok i skórkę z limonki oraz sok z cytryny wedle Waszych upodobań smakowych.
  • Dżem gotowy, można go przełożyć do słoików i wtedy pasteryzujemy ok. 10 minut albo przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

10 komentarze

  1. Matko !!Dżem z zielonych pomidorów jestem pod wrażeniem i to wielkim
    jestem zaskoczona ale w pozytywnym znaczeniu tego słowa .
    Z przepisu wynika że będzie bardzo smaczny .Czytam i podziwiam ,podziwiam
    Gratuluję takich pomysłów i takiego przepisu .Zaraz przepis zapiszę i wypróbuję póki są jeszcze polne pomidorki .Pozdrawiam serdecznie )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo próbuj próbuj a potem pochwal się. Życzę powodzenia w gotowaniu.

      Usuń
  2. Pamiętam dżem z zielonych pomidorów. Robiła go moja Babcia i Mamcia.
    Ja go nie robię. Naczytałam się, ze zielone pomidory są bardzo szkodliwe.
    Czy to jest prawda? Nie wiem.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielone pomidory po usmażeniu nie są szkodliwe a także na surowo dwa czy trzy plasterki nikomu nie zaszkodzą a maja niepowtarzalny smak.Pozdrawiam.

      Usuń
  3. z zielonych pomidorów? hmmm dżem? jestem tak nieufnie do tego nastawiona, że aż spróbuję zrobić - w poniedziałek idę do warzywniaka - zobaczymy co mi wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym spróbowała jak smakuje :-) bo wygląda świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej pory robiłem konfitury z zielonych pomidorów.Są doskonałe a smak niepowtarzalny.
    Przypuszczam , że dżem jest też fantastyczny. Zrobię go, mam już przygotowane pomidory.
    Nie słuchajcie osób twierdzących , że te przetwory są szkodliwe czy wręcz trujące.
    Alkaloid tomatyna rozkłada się w wyższej temperaturze i nic na nie grozi.
    Podobnie jest z czarnym bzem a także z sumakiem octowcem. Dawniej pito napój pod nazwą"Indian lemoniade". Sami możecie zrobić taki napitek.Otóż należy zerwać czerwone a raczej karminowe kwiatostany z sumaka , włożyć do ciepłej lub zimnej wody na 2-3 godziny , odcedzić i mamy fajny , kwaskowaty napój dobry na upał.
    Pozdrawiam wszystkich lubiących nowe smaki.
    Jan Bez Ziemi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak milo usłyszeć coś miłego, chyba potrzebowałam tych słów w "walce z wiatrakami", dziękuję Ci Janie, a dżem zrobisz jeszcze nie raz.
      A sumaku używam w mojej kuchni, c ostatnio koleżanka u której chciałam zerwać zabroniła mi twierdząc że dostane raka.Uświadamiajmy ludzi może kiedyś zrozumieją.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger