sobota, 11 października 2014

Sernik Isaura

Dlaczego ten sernik nazwano Isaurą nie mam pojęcia.
Jeśli chodzi o film o tym tytule to chyba nie ma z tym nic wspólnego.
Najważniejsze jest jednak że sernik jest pyszny, wilgotny i rozpływa się w ustach.
Pewnie wszyscy go znają a dziś moja wersja.
Sernik Isaura.

Składniki: forma 24 x 24
Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 2 i 1/2 łyżki wody 
Masa serowa:
  • 600 g sera twarogowego półtłustego podwójnie mielonego
  • 300 g sera homogenizowanego waniliowego
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 125 g masła
  • wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie sernika:
  • Masło, cukier, wodę i cukier waniliowy włożyłam do garnka i podgrzewałam aż cukier się rozpuści a składniki połączą, ok. 5 minut.
  • Odstawiłam do ostygnięcia i wtedy dodałam 4 żółtka i wymieszałam na jednolitą masę.
  • Odlałam z tej masy 1/2 szklanki.
  • Do pozostałej masy dodałam mąkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszałam.
  • Ubiłam pianę z 4 białek i połączyłam z masą kakaową.
  • Blaszkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  • Do wysmarowanej blaszki wylałam masę kakaową.
  • Ser twarogowy dwukrotnie zmieliłam i dodałam do niego serek waniliowy, wymieszałam.
  • Masło utarłam na puszystą masę i dodałam do niej zmielony ser.
  • Masę serową wyłożyłam na masę kakaową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekłam 60 minut.
  • Po upieczeniu i przestudzeniu polałam ciasto masą kakaową zostawioną na początku i posypałam wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Przepis koleżeński czyli jedna pani drugiej pani i tak dotarł do mnie, potem go zmodyfikowałam pod nasze smaki.

10 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger