środa, 29 października 2014

Żeberka po tajsku

Żeberka, bardzo kontrowersyjne danie bo albo się je kocha albo nienawidzi.
Z wywiadów taki wniosek wysnułam.
My żeberka lubimy bardzo i dziś pomysł na żeberka po tajsku, zapraszam wszystkich wielbicieli.

                      Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1 łyżka przyprawy tajskiej [ klik ]
  • 1/2 pomarańczy
  • 2,5 centymetra korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy tajskiej dodatkowo
Żeberka umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki.
Posypałam je przyprawą tajską i zawinęłam w folię spożywczą, wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie żeberka wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem. 
Ułożyłam mięso na brytfannie, przykryłam folią aluminiową i piekłam 30 minut w temperaturze 180 C.
W czasie jak mięso się piekło z cytryny i pomarańczy wyjęłam pestki
i zmiksowałam je razem z czosnkiem, cebulą, imbirem, sosem sojowym, winem ryżowym, przyprawą tajską , miodem i olejem sezamowym na gładką masę.
Po 30 minutach pieczenia żeberka wyjęłam, zlałam cały tłuszcz i posmarowałam zmiksowaną masą.
Przemieszałam żeberka tak aby całe pokryte były masą.
Ponownie wstawiłam mięso do piekarnika i piekłam jeszcze 40 minut w temperaturze 200 C od czasu do czasu przewracałam je i podlewałam wodą.
Piekłam aż ładnie się zrumieniły.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger