środa, 10 grudnia 2014

Pierogi ruskie

Nie wiem czemu na blogu jeszcze ich nie ma, toż to klasyka pierogów.
Ten cudnie kremowy farsz twarogowy pachnący cebulą i ziemniakami.
prawdziwy rarytas przynajmniej dla nas.
Zachęcam do lepienia.

                    Składniki: ( 4 porcje )
         Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 250 g ciepłej wody
         Farsz:
  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • do polania smalec ze skwarkami

 Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuściłam przez maszynkę do mięsa.
Cebulę posiekałam i podsmażyłam na smalcu, dodałam sól i pieprz do smaku i wymieszałam z ziemniakami i twarogiem.
Z mąki, jaja i wody zagniotłam elastyczne ciasto które cienko rozwałkowałam.
Ja swoje pierogi robiłam taką ręczną maszynką ale jeśli jej nie macie wystarczy wycinać kółka, nakładać na nie farsz i zlepiać brzegi pierogów wedle uznania.
Pierogi gotowałam w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Polałam rozpuszczonym smalcem ze skwarkami i dla zdrowia posypałam  kiełkami.

Smacznego.
Przepis kuchni rosyjskiej.

7 komentarze

  1. Pierogi ruskie to nasz przepis z obszaru Rusi pochodzący (polskiego pieroga będę bronić!) a nie rosyjski. Na wschodzie podobnoż pierogi z ziemniakami i twarogiem nazywa się pierogami polskimi. ;)

    Moje ulubione. Oj zjadłabym tylko zrobić nie ma komu. Ale chyba w ramach przedświątecznych praktyk klejenia pierogow-zrobie,bo narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziesz lepiła na wigilie to przy okazji ulep kilka ruskich.Dzięki za info.

      Usuń
  2. Moje ulubione pierogi ☺
    Ale ja do farszu obowiązkowo dodaję jeszcze majeranek

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger