poniedziałek, 29 grudnia 2014

Udka kurczaka ze szpinakiem

Proszę bardzo oto moja propozycja na sylwestrową kolację.
Doda nam energii na  nocne  szaleństwa.
Danie proste i wykwintne zarazem, zapraszam.


                   Składniki: ( porcja dla 5 osób )
  • 5 udek z kurczaka bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa tajska [ klik ]
  • olej aromatyzowany papryką do smażenia
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej grubej
  • 1 szklanka wody
  • parmezan do posypania
  • pomidory do dekoracji
Najpierw zajęłam się udkami, niech się duszą i wtedy robiłam szpinak.
Udka umyłam i osuszyłam, natarłam przyprawą tajską oraz solą i pieprzem, odstawiałam na 15 minut.
Po tym czasie obsmażyłam udka na oleju paprykowym aż się zrumieniły, przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam udka na małym ogniu do miękkości jakieś 20 minut.
Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam czosnek i cebulę posiekałam.
Na rozgrzanym oleju paprykowym podsmażyłam czosnek, cebulę i na końcu dodałam szpinak i smażyłam tak długo aż szpinak trochę zwiędnął. 
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a także szczyptą przyprawy tajskiej.
Kaszę przepłukałam na sicie, zalałam lekko osoloną wodą i gotowałam jakieś 15 minut do miękkości.
Podałam udka na kaszy i szpinaku z cząstkami pomidora, posypałam startym parmezanem.
 Smacznego.
Z cyklu "Podróże małe i duże"
Łopian

2 komentarze

  1. Jeśli chodzi o moje gusta to trafiłaś w punkt - uwielbiam szpinak i kurczaka :) Musze wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger