sobota, 31 stycznia 2015

Biszkoptowe lane wężyki czyli faworki po raz kolejny

Zbliżają się wielkimi krokami : Tłusty Czwartek i Ostatki i nie może zabraknąć na stołach faworków w najrozmaitszych wersjach oraz pączków z pysznymi nadzieniami.
Teraz przedstawię Wam moje lane wężyki biszkoptowe.
Są leciutkie, puszyste i bardzo smakowite.
Do wypieku użyłam butelki plastikowej z zakrętką w której zrobiłam otwór około 3 mm.
Możecie użyć dowolnej butelki, nawet takiej po keczupie.
Zaczynamy.
Biszkoptowe wężyki.

Składniki:
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka koniaku
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie wężyków:
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli.
  • Żółtka ubiłam z cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodawałam 150 ml letniego mleka, koniak - niekoniecznie ale nadaje on puszystości wężykom.
  • Teraz dodałam do żółtek mąkę i wymieszałam.
  • Na końcu masę żółtkową połączyłam delikatnie z pianą z białek.
  • Masę przelałam do butelki, zakręciłam nakrętką z dziurką.
  • W rondlu rozgrzałam tłuszcz, połączyłam smalec z olejem.
  • Kiedy osiągnął temperaturę ok. 175 C nalewałam butelką wprost na tłuszcz wężyki.
  • Smażyłam je z obu stron na złoty kolor a potem osączałam na ręczniku papierowym.
  • Jak całkiem ostygły posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis koleżeński.
"Podróże małe i duże"
Brama Twardowskiego w Złotym Potoku

16 komentarze

  1. Pysznie wyglądają :-) piję właśnie kawkę to się poczęstuje :-) dziękuje Dorotko za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faworki, mogłabym je jeść tonami! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko!
    Świetne!!!!!!
    Muszę je zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich jeszcze nie robiłam..dzięki Dorotko , że dołączyłaś do wspólnej akcji..

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladaja apetycznie, wiec jutro zabieram sie ich zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wyglądają, aż szkoda, że u nas już się skończyły:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. WITAM :) czy można dodać zwykłą mąkę? czym zastąpić koniak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co rozumiesz pod pojęciem zwykłej mąki? mąka T 650 jest zwykłą mąką do zakupu w każdym sklepie.Koniak zamienić można na rum, spirytus.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger