czwartek, 22 stycznia 2015

Placuszki z mlekiem ukwaszonym i czereśniami

Dziś na śniadanie takie oto placuszki cieszyły nasze brzuchy.
Lekkie, puszyste i przepyszne, zasmakują każdemu.
Ja użyłam tutaj mrożonych czereśni ale tutaj pełna dowolność.
Serdecznie polecam.
Pyszne placuszki śniadaniowe z czereśniami.
   
Składniki:
  • 1 szklanka mleka ukwaszonego - może być kefir
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sól
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni - miałam mrożone
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:
  • Białka oddzieliłam od żółtek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Mąkę zmiksowałam z żółtkami, mlekiem ukwaszonym, cukrem waniliowym i mąką na gładką masę.
  • Do ciasta dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i smażyłam małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
  • Wydrylowane czereśnie przełożyłam do garnuszka, zasypałam cukrem trzcinowym i zagotowałam.
  • Gotowałam jakieś 5 minut, po tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w wodzie i wlałam do gotujących się czereśni.
  • Jeszcze raz zagotowałam i polałam czereśniowym sosem placuszki.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Przed lasem w maju - Julianów

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger