sobota, 28 marca 2015

Chleb z orzechami i żurawiną

Chrupiący, aromatyczny bochenek mam dzisiaj dla Was moi mili.
Tak przyznam szczerze że już prawie zjedzony  i dlatego mogę powiedzieć z czystym sumieniem że pyszny on Ci był.
Polecam gorąco bo i pracy z nim mało a efekt, mniam.
Chleb z orzechami i żurawiną.


     
          Składniki : ( 2 keksówki  26 x 12 góra )
           Zaczyn:
  • 450 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju z zalewy pomidorów suszonych
           Chleb właściwy:
  • 140 g mąki pszennej razowej - dałam graham
  • 60 g otrębów gryczanych
  • 575 g mąki pszennej T 650
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny
  • 2 łyżeczki soli

Do ciepłej wody dodałam pokruszone drożdże, cukier i olej i wymieszałam.
Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Jak drożdże spieniły się po wierzchu dodałam obie mąki, otręby oraz orzechy i żurawinę.
Wyrabiałam gładkie ciasto około 10 minut aż stało się elastyczne.
Odstawiałam ciasto pod przykryciem na 30 minut aby wyrosło.
Potem ciasto odgazowałam czyli uderzałam pięścią w ciasto aż opadło.
Ciasto ugniatałam jeszcze chwilę podsypując mąką, uformowałam dwa długie bochenki i włożyłam je do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Piekłam chlebki w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Studziłam chlebki na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaję do listy "Na zakwasie i na drożdżach" która w marcu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga [ klik ]
 "Podróże małe i duże"
Biedronka

2 komentarze

  1. Dorotko-chleb pysznie wygląda, dziękujemy za dodanie przepisu do marcowej listy, pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger