czwartek, 26 marca 2015

Proziaki

Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej.
Pochodzą z Podkarpackiego gdzie mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.
Proziaki swoją nazwę zawdzięczają sodzie oczyszczonej potocznie zwanej kiedyś "prozą".
Zapraszam na pyszne Proziaki.
  
             Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • konfitura z limonki z cytryną
Kilka łyżek kefiru wymieszałam z sodą i odstawiałam na 10 minut.
Potem połączyłam resztę kefiru z zaczynem, solą i mąką.
Wyrobiłam dość twarde ciasto, jeśli jest za rzadkie wystarczy dodać mąki.
Odstawiałam ciasto na 20 minut aby wyrosło.
Gdy ciasto podrosło odrywałam kawałki i tworzyłam zgrabne placuszki.
Smażyłam na średnio ciepłej suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Podałam z konfiturą z limonki z cytryną.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej podkarpackiej.
"Podróże małe i duże" 
Łopian

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger