poniedziałek, 30 marca 2015

Steki z rekina z estragonem

Okres postu obfituje w dania z ryb, wszelakich gatunków.
Dziś proponuje mięso z rekina.
Rekin to rewelacyjne mięso ale wcześniej należy  mrozić rybę 24 godziny aby pozbyła się charakterystycznego zapachu amoniaku.
Po mrożeniu mięso jest delikatne i pyszne.
Moje propozycja to rekin z estragonem, jest pyszny i aromatyczny.
Steki z rekina z estragonem.

  
                     Składniki: ( 2 porcje )
  • 2 steki z rekina ok. 250 g 
                       Marynata:
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło klarowane do smażenia
Do miski wlałam oliwę, dodałam sok z cytryny oraz wsypałam estragon, wymieszałam.

Do marynaty włożyłam steki i odstawiałam na minimum 30 minut.
Po tym czasie wyjęłam mięso z marynaty, osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzałam po łyżce oleju i masła i smażyłam steki na złoty kolor z obu stron.
Podałam rekina z marchewką po belgijsku [ klik ] i ziemniakami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żółciak siarkowy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger