piątek, 24 kwietnia 2015

Placuszki z marchwi

Szybkie, 5 składników, pyszne, zdrowe, smażone bez tłuszczu placuszki z marchwi z sosem jogurtowo - koperkowym będą pysznym śniadaniem albo obiadem.
Sama nie przypuszczałam że z samej marchewki tak pyszne placki powstaną, zapraszam.
Placuszki z marchwi.

  
                      Składniki: ( 3 porcje )
  • 750 g marchwi
  • 1/2 średniej cukinii
  • 10 cm pora
  • sól
  • pieprz
  • 3 jaja
  • ok. szklanki mąki pszennej T 750
                      Sos:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól różowa himalajska

Marchewkę obrałam i trzy nieduże odłożyłam a resztę starłam na tarce o dużych oczkach.
Trzy zostawione marchewki starłam na tarce drobnej.
Pora pokroiłam w pół plasterki a cukinie starłam na tarce o grubych oczkach.
Wszystko razem wymieszałam, dodałam sól, pieprz i jajka i znowu wymieszałam. 
Na koniec dodałam mąkę i ponownie wymieszałam.
Ciasto jest gęste na tyle że można z niego ulepić kulki i tak właśnie zrobiłam a już na rozgrzanej patelni kulki spłaszczałam na placuszki. 
Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Jeśli nie macie patelni na której piecze się bez tłuszczu wystarczy lekko natłuścić patelnię odrobiną oleju.
Do jogurtu dodałam sól różową himalajską i posiekany koperek a także kumin i wymieszałam.
Placki podawałam z sosem. 
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kwitnąca mirabelka - kwiecień

2 komentarze

  1. Placków z marchwi jeszcze nie jadłam...ale patrząc na zdjęcia muszą obłędnie smakować...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger