piątek, 8 maja 2015

Tarta razowa z winogronami

Tarta to najszybsze ciasto świata przynajmniej dla mnie.
Wystarczy wylepić blachę ciastem, zrobić jakieś płynne wnętrze, dodać owoce i do pieca, potem już tylko zajadamy i delektujemy się.
Jeśli do tego mamy ciasto razowe na spód tarty to już samo zdrowie, polecam i zapraszam do pieczenia.
Tarta razowa z winogronami.

     
                    Składniki: ( tortownica 24 cm )
  • 220 g mąki pszennej razowej - dałam graham
  • 80 g mielonych orzechów laskowych
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki miodu wieloowocowego
  • 2 łyżki zarodków pszennych stabilizowanych
  • 2 łyżki jasnego sezamu
  • szczypta soli
  • 75 g masła
                  Masa serowa:
  • 4 jaja 
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g melasy trzcinowej
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 cytryna 
  • 300 g winogron - ja miałam ciemne małe

Miękkie masło, żółtka i miód ucierałam prze około 5 minut.
W drugim naczyniu połączyłam mąkę, mielone orzechy, sezam oraz zarodki pszenne.
Suche składniki dodałam do masy maślanej i zagniotłam zwarte ciasto.
Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 20 minut.
Z winogron powyjmowałam pestki.
Nastepnie oddzieliłam żółtka od białek.
Żółtka wymieszałam z serem mascarpone, melasą, kaszą manną oraz ze skórką stratą z jednej cytryny a także z sokiem wyciśniętym z tejże cytryny.
Białka ubiłam na sztywną pianę i połączyłam z masą serową dodając ją na dwa razy i delikatnie mieszając aby się połączyła z masą serową.
Tortownicę o średnicy 24 centymetry wyłożyłam papierem do pieczenia - dno i natłuściłam boki masłem.
Wyłożyłam dno tortownicy ciastem formujac 3 centymetrowy brzeg.
Na ciasto wylalam masę serową na której ułożyłam winogrona.
Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.

Smacznego.
Przepis według pomysłu Kingi Paruzel - moje zmiany
"Podróże małe i duże"
"Krawiec"

5 komentarze

  1. Wygląda cudownie, w dodatku razowa :) spróbuję!

    Zapraszam do siebie na owocowe Crumble!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z winogronami musiała bardzo ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger