poniedziałek, 6 lipca 2015

Kotlety z botwinką

Dopóki botwina na straganach można wyczarować takie oto kotlety, pyszne, miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz.
Polecam na poprawę humoru i jako pyszny obiad.
Botwinkowe kotlety.



Składniki:
Kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • biała część z nie dużego pora
  • 1 czerstwa bułka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii cynamonowej
  • 3 małe buraczki z botwiną
  • gałązka ziela kocanki
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 1 jajo
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
Sos:
  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • 100 g ricotty
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka listków mięty czekoladowej


Przygotowanie:
  • Czerstwą bułkę namoczyłam w ciepłej wodzie aby zmiękła.
  • Mięso przełożyłam do miski, dołożyłam odciśniętą bułkę, posiekanego drobno pora, posiekaną natkę, jajo, posiekaną botwinkę wraz z buraczkami, posiekaną bazylię, igiełki kocanki, sól oraz pieprz cytrynowy do smaku i sos sojowy, wyrobiłam masę rękoma na gładką pulpę.
  • Ulepiłam z niej kotlety, panierowałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Podałam kotlety z pęczkiem, zielonym młodym groszkiem i sosem jogurtowo - cytrynowym.
  • Do miseczki przełożyłam jogurt, dodałam ricottę, sól, pieprz cytrynowy, włożyłam posiekaną miętę i startą skórkę z cytryny, wymieszałam.
  • Sos smakuje lepiej jak jest schłodzony.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Aromatyczne mirabelki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger