czwartek, 6 sierpnia 2015

Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym

Chleb jest tym co Polacy uwielbiają i sławią go na całym świecie.
Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy do ciasto to co lubimy najbardziej.
Mój dzisiejszy bochen to samo zdrowie, spróbujcie upiec a piecze się go bez problemów.
Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa.
Jak zrobić zakwas znajdziecie tutaj [ klik ]
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym.


                          Składniki: ( forma 20 x 22 )
           Zaczyn:
  • 100 g zakwasu pszennego czynnego
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g wody letniej
           Chleb właściwy:
  • 100 g mąki orkiszowej razowej
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 370 ml letniej wody
  • cały zaczyn

Wieczór przed pieczeniem zrobiłam zaczyn czyli wymieszałam wszystkie składniki w misce, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam w temperaturze pokojowej na 15 - 17 godzin.
Po tym czasie czyli rano do miski wsypałam wszystkie składniki na chleb łącznie z zaczynem i wymieszałam dokładnie. 
Odstawiłam miskę z ciastem pod przykryciem na jakąś godzinę do wyrastania, po czym jak urosło odgazowałam ciasto i przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Odstawiłam formę pod przykryciem aby ciasto wyrosło na 1,5 - 2 godziny.
Po wyrośnięciu piekłam chleb w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Przy wkładaniu chleba do piekarnika spryskałam wierzch wodą.
Po upieczeniu studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Cisza przed burzą

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger