sobota, 5 września 2015

Blåbärspannkaka czyli szwedzki pieczony naleśnik z owocami

Naleśniki szwedzkie można piec na patelni a także w piekarniku.
Są delikatne a z dodatkiem owoców są przepyszne na śniadanie.
Dodatek owoców zależy od Was - tutaj pełna dowolność.
Polecam serdecznie.
Blåbärspannkala czyli szwedzki pieczony naleśnik z owocami.


                 Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • garść borówek lub jagód
  • kilka truskawek
  • kilka kulek winogrona
  • do podania te same owoce co do środka naleśnika + pomarańcze 
  • cukier puder do posypania

W misce wymieszałam mleko, jaja, cukier, dodałam przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszałam.
Ciasto jest dość rzadkie.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 C z opcją grzania góra/dół.
Formę do zapiekania o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem, przelałam ciasto do formy i piekłam 20 - 30 minut.
Po upływie 5 - 7 minut wyjęłam formę i wsypałam  umyte i osuszone owoce.
Podczas pieczenia ciasto będzie się unosić a potem po wyjęciu z piekarnika opadnie.
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Podałam z owocami, pycha.

 Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Kwiaty lata

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger