środa, 21 października 2015

Bardzo szybki chleb pszenny

Teraz to już nikt mi się nie wymiga, tak szybko jeszcze nie było.
Chleb ten wyrasta 15 minut + wypiekanie czyli chleb do wypieku przez każdego i nie ma żadnych wymówek, zaczynamy?
Bardzo szybki chleb pszenny. 


                  Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka mąki pszennej T 750
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham T 1850
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 i 1/4 szklanki wody 80 C

Do misy robota wsypałam wszystkie mąki, cukier, sól, wymieszałam i zaczęłam dodawać wodę, uwaga bo jest dość ciepła.
Dolewałam wodę cały czas  zagniatając.
Po dodaniu całej wody dodałam suche drożdże i dalej wyrabiałam aby drożdże wmieszały się w ciasto.
Przykryłam ciasto i pozostawiłam na 15 minut.
Potem uformowałam z ciasta bochen, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam wodą wymieszaną z oliwą.
Wstawiłam chleb do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 190 C. 
Piekłam chleb około 35 - 45 minut aż się zrumienił.
Chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Surfinie

7 komentarze

  1. Nigdy nie robiłam sama chleba, chyba będę musiała w końcu spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sabe bem com um copo de vinho.
    Um abraço e continuação de uma boa semana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, chyba zrobię na niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek wspaniały!!!!
    Piekę z podwójnej porcji.
    Dziękuję za przepis!
    Pozdrawiam Katarzyna.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger