wtorek, 6 października 2015

Chleb pszenno - żytni na drożdżach z prażoną cebulką

Kolejny pyszny, puszysty i aromatyczny bochen.
Polecam gorąco i chyba po raz kolejny nie muszę nikogo przekonywać że chleb pieczony w domu jest pyszny i zdrowy.
Zapraszam do pieczenia.
Chleb pszenno - żytni na drożdżach z prażoną cebulką. 

 
                  Składniki:
  • 300 ml letniej wody
  • 2,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 330 g mąki pszennej T 750
  • 100 g mąki żytniej T 2000 
  • 120 g mąki pszennej graham 
  • 2 łyżeczki drożdży instant 
  • 1/2 szklanki prażonej cebulki

Do miski wypiekacza dodawałam po kolei: wodę, olej, sól, cukier, mąki i drożdże, nastawiłam program na chleb podstawowy.
Jak maszyna zasygnalizowała, dodałam cebulkę prażoną a po około 10 minutach wyjęłam ciasto z maszyny.
Z ciasta uformowałam bochenek i umieściłam go na blaszce wysypanej mąką.
Odstawiłam bochen na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Potem nacięłam chleb, spryskałam wodą i piekłam go w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
Po upieczeniu studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Władysławowo

6 komentarze

  1. Gostei de visitar o seu blog.
    Um abraço e continuação de uma boa semana.
    http://andarilharar.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebek, domowe pieczywo nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 30 ml wody? To nie jest błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że błąd się wkradł, dziękuję za czujność. Już poprawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger