wtorek, 13 października 2015

Makaron z mięsem strusia i fresh cheese

Jak pewnie wiecie spróbować należy wszystkiego aby ocenić i wydać opinię czy mi smakowało czy nie.
Jeśli ktoś mówi ze czegoś nie lubi to najpierw pytam czy jadłeś? jeśli nie to mu nie wierzę bo aby czegoś nie lubić trzeba to spróbować. 
Strusia zakupiłam w Lidlu, trochę byłam sceptycznie nastawiona do zjedzenia tego mięsa ale .....to był mój błąd.
Struś jest bardzo delikatnym mięsem i smakuje wybornie.
Polecam serdecznie aby jak tylko nadarzy się okazja spróbować tego pysznego mięsa.
Przepis na potrawę znalazłam tutaj [ klik ] i dzięki za tą stronę, tam jest pysznie.
Makaron z mięsem strusia i ricottą.



                           Składniki: ( 2 porcje )
  • 200 g makaronu świderki fitness z otrębami 
  • 300 g mięsa strusia
  • 100  sera fresh cheese - hiszpański odpowiednik ricotty
  • olej z oliwek do smażenia
  • gałązka rozmarynu 
  • sól 
  • pieprz
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek

Igiełki rozmarynu roztarłam w moździerzu, dodałam odrobinę soli i wymieszałam.
Mięso ze strusia pokroiłam w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam strusia na złoty kolor potem dodając roztarty rozmaryn i lekko osoliłam i posypałam pierzem i gotowałam 15 minut.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Na dnie talerza wyłożyłam 1/2 sera, rozgniotłam go widelcem.
Wyjęłam mięso z patelni a do sosu dodałam resztę sera, wymieszałam, dodałam makaron i ponownie wymieszałam.
Na talerzu umieściłam makaron wymieszany z serem na wcześniej już umieszczonym serze.
Poukładałam kawałki mięsa strusia na wierzchu i posypałam oliwkami.

Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Przepisy małe i duże"
Kormoran

8 komentarze

  1. Um prato deliciosos e com muito bom aspecto.
    Um abraço e continuação de uma boa semana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada super, chętnie bym spróbowała, ale w moim Lidlu nie ma niestety strusia :-( muszę zapolować w innym miejscu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim Lidlu tez nie ma go zawsze, trzeba zaglądać do lodówek.Warto go zakupić bo ma niepowtarzalny smak.

      Usuń
  3. Wygląda pysznie :) a strusia nie jadłam , ciekawi mnie jego smak :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie wypróbować, jest delikatne i kruche zarazem, polecam.

      Usuń
  4. Szukałam przepisu do mięsa z strusia.Kupiłam kawałek na farmie.Boję się tylko aby nie był za suchy gdy będę go piec.

    OdpowiedzUsuń
  5. Małe kawałki dusiłam 15 minut więc odpowiednio trzeba tak traktować to mięso. W kawałku można smażyć i piec tak jak pierś z kaczki czyli 7 minut z każdej strony i 10 minut w piekarniku w 200 C i powinno byc soczyste.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger