niedziela, 29 listopada 2015

Blok twarogowo - pistacjowy z pastą sezamową

"Ciasto na niedzielę" tym razem wypiekamy słodkości z sezamem albo/ i z chałwą [ klik ]
Wybrałam sezam gdyż już dawno miałam ten blok do zrobienia i czekał na swoją kolej a że jest w nim pasta sezamowa więc już nic nie stało na przeszkodzie.
Blok jest bardzo sezamowy i pistacjowy, pyszny, zawiera dużo białka i nadaje się idealnie dla sportowców.
Mnie smakuje ogromnie, zachęcam do wypróbowania.
Blok twarogowo - pistacjowy z pastą sezamową. 

 
                 Składniki:
  • 600 g sera twarogowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g pasty sezamowej tahini
  • 100 ml mleka
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • 1 łyżeczka zmielonej laski wanilii

Twaróg włożyłam do miski i pokruszyłam.
Mleko podgrzałam i połączyłam ze zmieloną laską wanilii i ksylitolem.
Wlałam mleko do twarogu, dodałam pastę sezamową oraz obrane i posiekane pistacje.
Jak zrobić domową pastę sezamową znajdziecie tutaj [ klik ]
Wszystko mieszałam dłońmi aż powstała jednolita papka.
Foremkę wyłożyłam folią spożywczą, wlałam masę twarogową, dobrze ugniotłam, przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Można obciążyć blok deseczką do krojenia.
Po 24 godzinach deser gotowy, polecam.

Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
Razem ze mną w zabawie udział wzięli:
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni 
Bożena - Moje domowe kucharzenie 
Joanna - Różowa kuchnia 
Danusia - Moje wypieki i nie tylko... 
Dorota - Esmeralda ze smakiem 
Asa - Szóste niebo 
Joanna - Grunt to przepis! 
Iwona - Gotowanie...to proste!
"Podróże małe i duże"
Uroki jesieni

14 komentarze

  1. Nigdy nie próbowałam niczego podobnego, wygląda bardzo zachęcająco. Dzięki za wspólną zabawę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pistacjami blok musi być boski! Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie i do następnego wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy i pyszny pomysł..Dzięki Dorotko..

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham pistacje :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam Dorotko, że moje pierwsze wrażenie, to było - chałwa. Blok twarogowo - pistacjowy z pastą sezamową, to świetny pomysł. :) Dziękuję za wspólną zabawę. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger