środa, 18 listopada 2015

Jesienny pilaw z dynią, szpinakiem i grzybami

Królowa jesieni dynia w akcji.
Dziś wylądowała w całkiem wschodnim daniu czyli pilawie.
Danie jest znakomite i bardzo pyszne, polecam serdecznie, dodatek szpinaku i grzybów zwiększa jeszcze walory smakowe dyni.
Jesienny pilaw z dynią, szpinakiem i grzybami.




                 Składniki:
  • 5 - 6 podgrzybków średniej wielkości
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 200 g dyni 
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 - 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • papryka słodka do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 kania 
  • mleko do kani
  • bułka tarta do kani
  • olej do smażenia kani

Pomidory pokroiłam w dużą kostkę. 
Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
Podgrzybki wytarłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w paski.
Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
Ryż zalałam 1,5 szklanki wrzątku, lekko posoliłam i dodałam kurkumę. 
Gotowałam 15 minut aż ryż wchłonął całą wodę.
Na oleju podsmażyłam kawałki dyni,
dodałam pokrojone w plastry podgrzybki dusiłam pod przykryciem 5 minut.
Teraz dodałam paski szpinaku oraz pokrojone pomidory, sos sojowy oraz pokrojony w plasterki czosnek.
Dusiłam aż szpinak puścił sok a potem do momentu aż cały sok odparował.
Potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Zmieszałam wszystko z ryżem, wymieszałam.
Kapelusz kani zamoczyłam w mleku a potem obtoczyłam go w bułce tartej i smażyłam na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podałam razem z pilawem pokrojony na kawałki.

Smacznego.
Przepis kuchni azjatyckiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Na plaży

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger