sobota, 13 lutego 2016

Bułki do hod dogów

Wypiekanie na śniadanie i tym razem Monia wybrała bułki do hod dogów.
Nie mam małych dzieci w domu i hod dogów nie wołają na śniadanie, obiad czy kolację i dlatego nie byłam do końca pewna czy je upiekę.
Wiecie co? żałowałabym jakbym nie upiekła bo bułki same w sobie są przepyszne, mięciutkie w środku ale o zwartym miąższu.
Chrupiąca skórka jest przepyszna, polecam gorąco i nie muszą być one do hod dogów ale i do najzwyklejszych kanapek.
Z parówką jednak smakują wybornie, taki powrót do lat młodości, dzięki Monia.
Bułki do hod dogów.

 
                 Składniki : 10 bułek 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 55 g masła
  • 600 g przesianej mąki pszennej + 50 g do podsypywania
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko 
                Dodatkowo :
  • 1 jajo do smarowania
  • 1 łyżka mleka do smarowania 

Drożdże zasypałam 1 łyżką cukru, dodałam 1/4 szklanki ciepłego mleka i wymieszałam, pozostawiłam w ciepłym miejscu na 10 minut aż drożdże zaczęły się pienić.
Do garnuszka wlałam pozostałe mleko i dodałam masło, podgrzewałam do momentu aż mleko było mocno ciepłe a masło się rozpuściło.
Do misy robota wsypałam 1,5 szklanki mąki i sól, resztę cukru i cały zaczyn, wymieszałam na średnich obrotach miksera.
Teraz do ciasta dodałam jajo i dalej wyrabiałam a jak składniki się połączyły wlałam mleko z masłem i dalej wyrabiałam.
Teraz do masy dodawałam po 1/2 szklanki mąki i wyrabiałam do momentu aż ciasto stało się elastyczne i zaczęło odchodzić od ścianek misy.
Ja do swoich bułek dodałam 600 g mąki, trochę dosypałam jeszcze na koniec ale mąki mi zostało.
Dlatego proponuje odważyć 600 g a potem ewentualnie dosypywać jeśli braknie.
Teraz ciasto wyjęłam na blat, podsypałam mąką i wyrobiłam chwilę aż ciasto stało się elastyczne i plastyczne.
Ciasto podzieliłam na 10 równych kawałków i z każdego uformowałam podłużną bułkę.
Bułki ułożyłam na papierze do pieczenia którym wyłożyłam blachę do pieczenia.
Bułki przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Jak bułki wyrosły, nacięłam je i posmarowałam jajem roztrzepanym z mlekiem.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 15 minut lub do zrumieniania wierzchu.
Studziłam bułki na kratce.

Smacznego.
Źródło tutaj
Bułki na blogach:
Szóste niebo 
Przepisy na domowy chleb i ser  - Jacek 
Kulinarna Maniusia - Marzena 
Zacisze kuchenne - Marzena
Pożeracze czasu - Agata 
Notatki kulinarne - Joanna
Z chaty na końcu wsi - Monika 
Pasja smaku - Edyta
Ala piecze i gotuje - Ala
                                        "Podróże małe i duże"
Czarownica - Kazimierz Dolny

14 komentarze

  1. Cieszę się, że się skusiłaś :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. bułeczki jak marzenie, aż się uśmiechają do nas:) dziękuję za zaproszenie do zabawy i kolejne wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne bułeczki i świetna czarownica ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ci wyszły te buły Dorotko :-) dziękuje za wspólne pieczenie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko, piękne! I zgadzam się, że mogą być nie tylko do hot dogów;-) Do kolejnego wspólnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kolejnego Marzenko, miło tak razem się spotykać choć wirtualnie.

      Usuń
  6. Dziękuję za wspólne pieczenie, fajnie że się skusiłaś u mnie najbardziej zadowolony jest mąż - więc to nie tylko dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger