niedziela, 13 marca 2016

18 godzinny chleb irlandzki razowy

Chleb dziś przedstawiony wymaga do upieczenia jakiegoś garnka, najlepiej żeliwnego ale ja go nie mam i użyłam tutaj garnka rzymskiego.
Powiem że naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości też będzie ok.
Chleb jest super, chrupiąca skórka, miękki miękisz, pycha, pachnie cebulką.
Jest to chleb wg Jima Lahey'a.
Pieczemy?
Chleb irlandzki razowy.
   
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej T 650
  • 350 g mąki pszennej graham T 1500
  • 8 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 ml ciepłej
  • garść prażonej cebulki
  • garść pestek słonecznika

Przygotowanie :
  • W misce wymieszałam mąkę z solą i drożdżami.
  • Teraz wlałam wodę i wymieszałam do połączenia wszystkich składników.
  • Miskę przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam w chłodnym - ja w lodówce - miejscu na 18 godzin.
  • Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat wysypany obficie mąką i dodałam ziarna słonecznika i prażoną cebulkę i zarobiłam ponownie ciasto na chleb.
  • Ściereczkę wysypałam obficie mąką i wyłożyłam na niej chleb, pozostawiając go na 15 minut.
  • W tym samym czasie moczyłam garnek rzymski w zimnej wodzie przez 15 minut.
  • Jak garnek był już namoczony, wytarłam go i razem z pokrywką wstawiłam do piekarnika który nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jak temperatura była odpowiednia wyjęłam garnek, zdjęłam pokrywkę, posypałam dno garnka mąką, włożyłam bochen do gorącego garnka - może być niedbale - , przykryłam garnek pokrywą i piekłam chleb przez 30 minut.
  • Po tym czasie zdjęłam pokrywę z garnka i piekłam jeszcze 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce.

Smacznego.
Źródło [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Wisła

2 komentarze

  1. Świetny pomysł na pieczywo, gdy potrzebuje się gotowca na następny dzień! Tylko upiec i świeży chleb już jest! A poradzisz jak go upiec bez garnka rzymskiego? Ta sama temperatura i czas pieczenia? Jakieś inne triki wtedy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i reszta bez zmian. Naczynia tylko się nie moczy jak garnek rzymski i tyle rad. Niech smakuje.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger