czwartek, 31 marca 2016

Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa

Pośród wszystkich żurków, barszczyków wielkanocnych i zup chrzanowych tym razem na moim stole wielkanocnym znalazła się kulejba chrzanowa.
To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków z dodatkiem chrzanu.
Starty chrzan dodaje tutaj smaku ale ostrości niekoniecznie.
Zapraszam zatem na pyszną zupę, teraz też do wykorzystania.
Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa.



Składniki:
  • 1000 g ziemniaków
  • 1 średni por
  • 1 nieduża pietruszka - korzeń
  • 1 nieduża bulwa selera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • majeranek - wedle uznania
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 100 ml różowego wina
  • 1500 ml wywaru z parzenia boczku
  • 500 g surowego boczku
  • 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • ok. 10 łyżek startego świeżego chrzanu
  • jaja na twardo do podania
  • rzeżucha wedle uznania

Przygotowanie zupy:
  • Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę, pora w plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim warzywa, dodałam też przeciśnięty czosnek.
  • Jak warzywa już się podsmażyły przełożyłam je do garnka, zalałam winem, dodałam sól i pieprz, zagotowałam.
  • Boczek pokroiłam w plastry i parzyłam w oddzielnym garnku 10 minut, wyjęłam boczek aby przestygł.
  • Teraz wlałam do garnka wodę - miałam z parzenia boczku i białej kiełbasy - dodałam sól i pieprz, majeranek oraz starty chrzan i gotowałam przez 15 minut.
  • Zmiksowałam całość na gładki krem.
  • Teraz dodałam do zupy śmietanę, zagotowałam.
  • Boczek pokroiłam w paseczki i wysmażyłam je na suchej patelni.
  • Podałam zupę z jajami na twardo, wysmażonymi paskami boczku i dużą ilością rzeżuchy.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Tulipany

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger