niedziela, 13 marca 2016

Mazurek różany

Święta za pasem i czas wybrać co upieczemy na świąteczny stół dla naszych gości.
Mazurki piekę nie za często ale ten mnie urzekł i postanowiłam go wypróbować.
Jest bardzo prosty a zarazem wykwintny, ten smak i aromat zniewala, cofnęłam się do ciepłych lipcowych dni.
Mazurek dołączam do wydarzenia Świąteczne wypieki z cyklu Ciasto na niedzielę.
Polecam gorąco, wypróbujcie koniecznie.
Różany mazurek.

   
Składniki:
Ciasto kruche:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru trzcinowego
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Nadzienie:

Przygotowanie:
  • Mazurek można upiec w formie owalnej lub w tortownicy 22 cm a jeśli chcecie mieć piękną pisankę różaną wystarczy na papierze do pieczenia odrysować talerz średnicy 20 cm i na górze dorysować kawałek na kształt jajka pisanki.
  • Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do miski i przy pomocy siekaczki zrobiłam kruszonkę a potem szybko zagniotłam ciasto kruche.
  • Kulę ciasta zwinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
  • Potem wyjęłam ciasto i rozwałkowałam na 3 - 4 mm grubości placek, wycięłam z niego pisankę według szablonu.
  • Dołożyłam szablon do ciasta i wycięłam jajo.
  • Z pozostałych ścinków ciasta zrobiłam wałeczek i przy pomocy roztrzepanego białka przykleiłam go do brzegów mazurka.
  • Tak uformowany spód ciasta włożyłam ponownie na 60 minut do lodówki.
  • Przed samym pieczeniem ciasto nakłułam widelcem w kilku miejscach aby nie "wybrzuszyło się". 
  • Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 18 minut.
  • Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce.
  • Potem na cieście rozsmarowałam galaretkę różaną, posypałam płatkami róż i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Smacznego.
Źródło.
Świąteczne wypieki na blogach:
Asia - Mazurek wielkanocny kurczak - Różowa kuchnia
Joasia - Czekoladowa babka drożdżowa - Może coś zjemy
Aneta - Babka pomarańczowa - Piekielna kuchnia Anety
Bożena - Babka drożdżowa anyżowa - Drożdżowe kwiatuszki - Moje domowe kucharzenie
Magdalena - Babeczki orzechowa rozkosz - Szybkie małe mazurki orzechowe - Słodkie okruszki
Joanna - Sernik z jogurtów bałkańskich - Wiosenna baba majonezowa z glazura z limonki - Grunt to przepis!
Joanna - Wielkanocna babka rodzynkowa - Mazurki z czekoladą i orzechami laskowymi - Mini babeczki wielkanocne - Może coś zjemy
Dorota - Mazurek różany - Babka limonkowo - jogurtowa - Ciasto buraczkowe z płatkami róż - Moje Małe Czarowanie
Małgorzata - Orzeszki - Ciasto jabłkowo - orzechowe - Ciasto jabłkowo - budyniowe - Kruche rogaliki z makiem - Kuchnia i podróże
Dorota - Mazurek marcepanowy z białą czekoladą - Esmeralda ze smakiem
Ewa - Leśny mech - Ewusiowe smaki
"Podróże małe i duże"
Morze Śródziemne

10 komentarze

  1. Mazurek wygląda ciekawie. Domyślam się, że cudownie pachnie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko cudny mazurek :-) dziękuję za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej... różany mazurek brzmi bosko. A ja co roku żałuję, że nie uzbierałam płatków róż

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego jeszcze nie próbowałam. Wow. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten smak róży w mazurku musi być boski! Muszę w tym roku upolować trochę płatków róż i ususzyć na zaś. Dzięki za wspólne pieczenie Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki mogą być dzikiej róży albo takie z ogrodu własnego, a suszyć z dala od słońca w przewiewnym miejscu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger