poniedziałek, 14 marca 2016

Pesto z roszponki i rukoli

Pesto można zrobić ze wszystkiego co zielone lub co ma nać.
Dziś proponuję pesto z roszponki i rukoli.
Połączenie idealne przy lekko orzechowej nucie rukoli a do tego orzechy brazylijskie i pasta gotowa.
Pesto z roszponki i rukoli.

   
             Składniki:
  • garść roszponki
  • 2 garście rukoli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sól morska
  • pieprz
  • 4 - 5 orzechów brazylijskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
Rukolę, roszponkę umyłam i osuszyłam, przełożyłam do blendera.
Do blendera włożyłam także posiekany ząbek czosnku, posiekane orzechy brazylijskie i zmiksowałam na pastę.
Potem dodałam sok z cytryny, olej oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszałam dokładnie i wstawiłam do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły.
Można podać takie pesto do makaronu lub tak jak ja do chleba zamiast masła.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dekoracje

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger