czwartek, 24 marca 2016

Sos cebulowy

Sos cebulowy jest pyszny tak po prostu.
Wcale nie myślałam że ten sos to taki rarytas, dobry na zimno do wędlin, kiełbas czy na ciepło do mięs.
Polecam zróbcie sobie na świąteczny stół, będzie smakował.
Sos cebulowy.

                
                   Składniki:
  • 4 duże cebule
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • pieprz cayenne
  • woda
  • sól morska
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka.
Na patelni podsmażyłam cebulę do momentu aż lekko zaczęła się rumienić.
Wtedy zasypałam cebulę cukrem trzcinowym, podsmażałam aż cukier się skarmelizował.
Zalałam całość octem i wodą do wysokości cebuli, dodałam pieprz cayenne, tyle ile lubicie oraz sól do smaku.
Dusiłam cebulę pod przykryciem jakieś 10 minut.
Potem całość zmiksowałam na gładką masę.
Jeśli sos za gęsty będzie dodać można wody.




Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Jestem głodny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger