poniedziałek, 23 maja 2016

Pasta z ciecierzycy i cebuli czerwonej

Jeśli słyszymy pasta z ciecierzycy to ciśnie się na usta hummus a tym razem nie, będzie zupełnie inaczej, co nie znaczy że gorzej.
Ja bym powiedziała że jeszcze pyszniej, spróbujcie zresztą sami.
Pastę znalazłam u Marty Dymek, a wiec jest całkowicie wegańska.
Pasta z ciecierzycy i cebuli czerwonej.

               
                 Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • pół dużej czerwonej cebuli
  • dwie łyżki octu balsamicznej
  • 100 ml oliwy + klika łyżek
  • 4 suszone pomidory
  • mała garstka liści świeżej bazylii i świeżego rozmarynu
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Ciecierzycę osączyłam i przepłukałam na sicie.
Cebulę pokroiłam w piórka.
Na małej patelni rozgrzałam kilka łyżek oliwy i podsmażyłam na małym ogniu cebulę.
Smażyłam jakieś 3 minuty aż zmiękła.
Wlałam na patelnię ocet balsamiczny i dusiłam jeszcze 4 - 5 minut.
Opłukaną ciecierzycę, uduszoną cebulę, pomidory, bazylię i świeże igiełki rozmarynu włożyłam do miski, dodałam czosnek,
sól i pieprz oraz wlałam oliwę i blenderem ręcznym zmiksowałam na gładką pastę.
Gotowe, zachęcam do próbowania.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek.
"Podróże małe i duże"
Śniedek

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger