wtorek, 7 czerwca 2016

Chleb pszenno - gryczany z serem i żurawiną

Dziś mam dla Was chleb pyszny, z chrupiącą skórką i aromatycznym środkiem.
Dodatek żurawiny działa leczniczo na nasz układ moczowy a dodatek sera sprawia że chleb jest bardzo aromatyczny i smakowity.
Polecam bardzo serdecznie.
Chleb pszenno - gryczany z serem i żurawiną.

                   
                       Składniki: forma 31 x 14
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 g sera queso iberico
  • 30 g świeżych drożdży
  • 520 ml wody
  • garść żurawiny
  • czarny sezam do posypania

Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam obie mąki, sól i cukier, wymieszałam.
Ser starłam na tarce jarzynowej i dodałam do mąki, wymieszałam.
Dodałam teraz żurawinę i wlałam wodę z drożdżami i całość dobrze wymieszałam.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
Wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam czarnym sezamem.
Chleb pozostawiłam do wyrastania na około godzinę, chleb ma wyrosnąć do wysokości foremki.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce. 

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Daktyle wprost z drzewa

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger