wtorek, 5 lipca 2016

Indyjski naan ziemniaczany

Chleby uwielbiam piec wszelakie więc jak znalazłam ten przepis też postanowiłam go wykorzystać.
My jedliśmy go jako gigantyczne pierogi a smakują wybornie.
Masa ziemniaczana dobrze doprawiona jest przepyszna.
Polecam gorąco taki rodzaj chlebków.
Indyjski naan ziemniaczany.

             
                   Składniki:
            Ciasto:
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 375 ml wrzącej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki mąki pszennej graham T 1850
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 1 ubite jajo
            Nadzienie:
  • 510 ziemniaków
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 liście mięty posiekane
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion zmielonego kminku
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól morska
  • pieprz
           Sos czosnkowo - ziołowy:
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka listków tymianku cytrynowego
  • 1 łyżka listków oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól różowa himalajska
  • pieprz
  • kilka listków mięty
  • kilka kropel sosu worcester

Jogurt wymieszałam z wodą, odstawiłam na 5 minut.
Połączyłam mąkę pszenną z 1 szklanką razowej, dodałam pokruszone drożdże.
Do mąki wlałam jogurt z wodą i mieszałam 3 minuty.
Odstawiłam ciasto na 30 minut po czym dodałam cukier, sól, olej, nasiona sezamu oraz tyle pozostałej mąki razowej aby powstało elastyczne ciasto.
Ciasto umieściłam w misce, przykryłam i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Ziemniaki ugotowałam i przepuściłam prze praskę.
Do ciepłych ziemniaków włożyłam drobno posiekaną cebulę, posiekaną miętę i natkę oraz kurkumę, kminek oraz kolendrę, wymieszałam dokładnie, wystudziłam.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 kawałków.
Każdy kawałek rozwałkowałam na placek ok. 10 - 15 cm średnicy.
Na środku każdego placka nałożyłam porcję nadzienia i złożyłam na połowę jak pieroga, zlepiłam brzegi.
Pierogi - chleby ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut.

Chlebki posmarowałam roztrzepanym jajem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut aż chlebki się ładnie zrumieniły.
Do miski wlałam jogurt, dodałam zioła i przyprawy i wymieszałam, dodałam posiekany czosnek.
Przed podaniem schłodziłam.
Podałam chlebki z sosem czosnkowo - ziołowym.
Chlebki ze zdjęć wykonał Przemek.

Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Narcyzy

4 komentarze

  1. Chociaż jestem tradycjonalistką Polskiej kuch, to te chlebki budzą apetyt. Narcyzki też są piękne, miło mi było się zapoznać z tak ciekawym przepisem. Pozdrawiam Was serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Halino za miłe słowa i zachęcam do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  2. Chlebki wyglądają apetycznie. Muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger