wtorek, 9 sierpnia 2016

Gołąbki z młodej kapusty

Młoda kapusta i aromatyczne mięsko, ryż to klasyka gatunku, co z tego zrobię? no jasne że gołąbki.
Pyszne, pachnące gołąbki najlepiej smakują teraz latem jak kapusta świeża i mięciutka wtedy w krótkim czasie obiad gotowy.
Lubicie gołąbki? , my uwielbiamy.
Gołąbki z młodej kapusty.


                Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 1 szklanka suchego ryżu basmati
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • garść liści bazylii
  • ew. sól morska do smaku
  • 1 szklanka bulionu wołowego

Najpierw zajęłam się kapustą, wycięłam głąb i sparzyłam ją całą wrzątkiem w garnku.
Porozdzielałam liście od środka.
Ryż zalałam 1,5 szklanki wody, posoliłam do smaku i gotowałam pod przykryciem, nie mieszając przez 15 minut, wystudziłam.
Do miski przełożyłam mięso, dodałam wystudzony ryż, posiekaną dymkę ze szczypiorem, posiekaną bazylię, sos ostrygowy i sól ziołową i wyrobiłam na jednolitą masę.
Na każdy liść kapusty układałam porcję mięsa z ryżem i zawijałam, najpierw boki a potem w rulon.

Gołąbki układałam w garnku na dnie którego ułożyłam pierwszy z główki liść kapusty. 

Po ułożeniu ciasno gołąbków w garnku, zalałam je bulionem i gotowałam na maleńkim ogniu przez około 20 minut.
Podałam z sosem paprykowym. 

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Bylica piołun

2 komentarze

  1. Muszę przyznać, że już dawno nie jadłam gołąbków a przecież to takie pyszne tradycyjne danie :) Super Ci wyszły i pewnie pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, pyszne, koniecznie musisz zrobić bo to takie pyszne, tradycyjne danie , pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger