piątek, 19 sierpnia 2016

Wiosenna zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki

Nazwałam zupę wiosenną bo jest lekka i delikatna tak jak wiosna, a smakuje wybornie.
Wywar z kaczki jest bardzo aromatyczny i nadaje zupie jedynego i niepowtarzalnego smaku.
Polecam gorąco na wiosenne jak i inne dni w roku.
Wiosenna zupa kalafiorowa na wywarze z kaczki.

Składniki:
  • 1 korpus z kaczki
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 2 - 3 duże młode ziemniaki
  • 1 młody seler z natką
  • 1 mały kalafior
  • sól morska
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2000 - 2500 ml wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
  • Marchewkę umyłam, pokroiłam w plastry.
  • Ziemniaki po umyciu pokroiłam w kostkę.
  • Selera po umyciu pokroiłam wraz z natką na paseczki.
  • Kalafiora podzieliłam na różyczki.
  • Korpus z kaczki wypłukałam pod zimną wodą, zalałam zimną wodą w garnku, dodałam ziele angielskie i sól i gotowałam na maleńkim ogniu ok. godziny.
  • Wyjęłam teraz mięso a do wywaru dodałam pokrojone warzywa i gotowałam 15 minut do miękkości.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim mąkę, wlałam zasmażkę do zupy, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Dzięki zasmażce zupa jest bardzo esencjonalna.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czerwcowa kwitnąca lipa

2 komentarze

  1. na wywarze z kaczki jeszcze nie gotowałam kalafiorowej

    -----------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger