sobota, 24 września 2016

Małdrzyki krakowskie

Popularne placki z twarogu, które w regionalnej kuchni małopolskiej znane są jako małdrzyki krakowskie.
Urlopy dobiegły końca i nasze spotkania podczas Wypiekania na śniadanie wróciły na właściwe tory.
Tym razem do wyboru dwie propozycje czyli właśnie małdrzyki krakowskie jak również duńskie bułeczki.
Dziś małdrzyki a za chwilę i bułeczki wkleję.
Małdrzyki są mega puszyste i bardzo smakowite.
Wystarczy tylko ser dość tłusty dobrze zmiksować z dodatkami i pyszne placuszki zajadamy na śniadanie czy deser.
Małdrzyki krakowskie.


               Składniki:
  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 całe jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania
  • galaretka z kwiatów bzu czarnego do podania  

Do miski wkruszyłam ser, dodałam jaja, cukier waniliowy, roztopione i ostudzone masło i mąkę, zmiksowałam blenderem na puszystą masę.
Na patelni rozgrzałam olej i łyżką maczaną w tłuszczu nakładałam porcje masy serowej, lekko ją rozpłaszczyłam łyżką na kształt placuszka i jak się przyrumieniły delikatnie obróciłam je na drugą stronę, dosmażałam.
Usmażone małdrzyki układałam na papierowym ręczniku kuchennym i po osączeniu z nadmiaru tłuszczu, posypałam je cukrem pudrem.
Podałam dodatkowo z galaretką z kwiatów bzu czarnego.
Smacznego.
Wypiekanie na śniadanie na innych blogach:
Różowa kuchnia
Ewa w kuchni
Moje domowe kucharzenie i tu
Życie zaczyna się w kuchni
Ewa Szczepińska zdjęcie z FB
Marta Średniawa zdjęcie Instagram  
Pasja smaku
Przy kuchennym stole
"Podróże małe i duże"
Leśne poduszki

12 komentarze

  1. Są cudowne! :) Kocham takie placki. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Och ja lubię takie placuszki.
    Dorotko czuję ich cudowny zapach.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne małdrzyki, dziękuję za powakacyjne wypiekanie Dorotko.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota, wspaniale że przypomniałaś mi te placki. Znam je z dzieciństwa gdy ser biały był bardzo tani. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy na nie patrze czuję , że mam ochotę bu je zjeść .Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger