czwartek, 29 września 2016

Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku

Placki ziemniaczane to najlepszy obiad pod słońcem.
Tym razem dodałam do nich gulasz i podałam na sposób węgierski.
Smakowały wybornie i zniknęły bardzo szybko.
Polecam, spróbujcie.
Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku.


                Składniki:
          Placki:
  • 1,5 kg ziemniaków startych na tarce
  • 1 jajo
  • 1 cebulka starta na tarce 
  • sól do smaku
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
          Gulasz:
  • 500 g rosbeftu wołowego
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • sól 
  • pieprz
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia
          Dodatkowo:
  • 1 czerwona papryka

Najpierw zrobiłam gulasz.
Mięso osuszyłam i pokroiłam na małe kawałki.
Obsmażyłam je na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron, zalałam wodą.
Dodałam teraz do mięsa czubrycę, sól i pieprz oraz słodką paprykę i zagotowałam.
Gotowałam pod przykryciem ok. 45 minut aż mięso stało się miękkie.
Ziemniaki i cebulę starłam na tarce jarzynowej, dodałam do masy jajo, sól i mąkę i dokładnie wymieszałam.
Smażyłam na oleju placki średnicy ok. 20 cm.
Paprykę pokroiłam w paseczki.
Ułożyłam placek na talerzu, na nim mięso z gulaszu, potem paprykę w paskach i polałam całość sosem.
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
Karolinka w akcji

2 komentarze

  1. placek po węgiersku to moje ulubione danie

    ----------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że smakuje Ci placek po węgiersku ale proszę na przyszłość nie wklejać linków, i tak ich nie otwieram i warto by było się przedstawić.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger