Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 26 września 2016

Śliwki w occie

Pamiętam przyjęcia rodzinne, czy to imieniny, czy to spotkania świąteczne na których nie mogło zabraknąć śliwek w occie.
Ja jako dzieciak uwielbiałam te śliwki choć nie wolno mi ich było jadać bo to ocet i szkodzi dzieciom.
Podkradałam i zajadałam.
Teraz też robię i zajadamy ze smakiem czy to same, czy do mięs czy w sałatkach, są wyborne.
Śliwki w occie.


              Składniki:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 pełna łyżeczka goździków

Śliwki umyłam i ponakłuwałam wykałaczką w kilku miejscach, poukładałam je w słoikach.
W garnku zagotowałam cukier z wodą, octem i goździkami a także cynamonem.
Zalewę wystudziłam i zalałam nią śliwki w słojach, zakręciłam.
Słoiki wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam termostat na 120 C z opcją grzania góra/dół i od momentu jak piekarnik osiągnął temperaturę 120 C pasteryzowałam słoiki 15 minut.
Wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim słoiki do wystygnięcia.
Po tygodniu można już zajadać.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Nowy Cud Polski 2016 - EC1 Łódź

4 komentarze:

  1. Fajna alternatywa do wszędobylskich zdrowych przepisów;) śliwki na pewno pyszne, spróbuję przy okazji następnej imprezy rodzinnej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie te imprezy kojarzą się ze śliwka mi w sam punkt, polecam.

      Usuń
  2. Na taką pogodę co mamy za oknem to śliwki w occie będą w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks