sobota, 15 października 2016

Dlaczego warto jeść kurkumę?

Pewnie słyszeliście że warto jeść kurkumę, no właśnie warto ale dlaczego zapytacie?
Pędzę z wyjaśnieniami.

Kurkuma - przyprawa używana jest w leczeniu wielu dolegliwości od ponad 4000 lat.

W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczny . 
W ostatnich latach zainteresowali się nią naukowcy, którzy odkryli że kurkumina – podstawowy składnik czynny kurkumy– wykazuje ponad 400 korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.
Obecnie kurkuma i jej właściwości lecznicze są najczęstszym przedmiotem badań naukowych w instytutach na całym świecie wśród naturalnych produktów pochodzenia roślinnego
National Center for Biotechnology Information na swoich stronach przedstawia ponad 3000 publikacji naukowych, które pojawiły się w ostatnich latach na podstawie badań in vitro, na zwierzętach i ludziach, gdzie udowodniono jej silne właściwości farmakologiczne.
Kurkumina - związek chemiczny występujący w kurkumie -  została uznana jako silny naturalny  środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów.
Aby leczenie kurkumą miało efekty trzeba spełnić dwa warunki:
1. Jakość kurkumy
2. Sposób używania przyprawy
Kurkuma dobrej jakości to produkt niepodrobiony, bez domieszek i zbędnych środków chemicznych.
Aby sprawdzić jakość kurkumy wystarczy rozpuścić 1 łyżeczkę w szklance wody i pozostawić na chwilę.
Jeśli na dnie szklanki utworzy się osad kurkuma nie jest najlepszej jakości, prawdopodobnie ma domieszkę mąki.
Najlepszą gwarancją aby kurkuma nie była zanieczyszczona jest kraj jej pochodzenia, w tym wypadku Sri Lanka.
Jak ją najlepiej przyjmować?
Wśród naukowców nie ma jednoznacznego stanowiska kiedy najlepiej jest absorbowana kurkuma.
Np. na Sri Lance lekarze leczniczo zalecają przyjmować z tłuszczem np. pełne mleko lub olej kokosowy.
Na Sri Lance wchodzi w skład najczęściej spożywanej mieszanki przyprawowej curry i w niej spożywana jest w obecności pieprzu.
Istnieje wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy– jednym z nich jest złote mleko – tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.
Ja kurkumę zaczęłam stosować właśnie z powodu smarowania stawów i na razie to dopiero drugi miesiąc ale już czuję ulgę.
Można również stosować kapsułki żelowe z kurkumą ale jeśli mam wybór: kupić kurkumę w proszku - 8 - 10 zł i mleko a zakupić kapsułki żelowe za jedyne 150 zł to mój wybór jest prosty, wybieram złote mleko, tym bardziej że jest pyszne.
Jak je przyrządzić już piszę.
Złote Mleko:
  • 1/4 szklanki proszku kurkumy
  • 1/2 szklanki wody
  • mleko najlepiej pełne, kokosowe lub inne ale nie uht ponieważ pozbawione jest wszystkiego co w mleku być powinno
  • pieprz świeżo mielony 
Najpierw zrobiłam pastę z kurkumy.
Do garnka wlałam wodę, dodałam kurkumę najlepiej ze świeżo otwartej paczki aby nie była zwietrzała i podgrzałam ją nie doprowadzając do wrzenia.
Utrzymywałam ją w takim stanie ok. 8 minut aby przybrała konsystencję pasty.

Przełożyłam ją do pojemnika i przechowuję w lodówce.

Aby przygotować złote mleko rozpuszczam 1 łyżeczkę pasty w 1 szklance ciepłego mleka, dodaję odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, gdyż zawarta w nim piperyna pomaga przyswoić kurkuminę.
Można mleko dosłodzić miodem jak ktoś lubi słodkie mleko.
W celach profilaktycznych, a także przy depresji, stresie i kłopotach ze snem pić przed snem.
W czasie infekcji należy pić nawet co 3 - 4 godziny.
Podobne właściwości ma 1 łyżeczka kurkumy rozpuszczona w szklance ciepłego mleka z odrobiną pieprzu, jednakże pasta jest bardziej wydajna.
Źródło

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger